"" " "Mi is az SSD. Miért gyorsabb az SSD?


Az SSD (Solid State Drive) nevéből adódóan olyan adattároló egység, mely nem tartalmaz mozgó alkatrészeket, míg a hagyományos merevlemezekben – típustól függően – 5200 és 15.000 percenkénti (rpm) fordulat-szám között pörgő lemezekről olvassa egy fej az adatokat. A mozgó alkatrészek hiánya miatt az SSD egyrészt kevésbé sérülékeny, másrészt a félvezetőkön keresztüli adattovábbítás miatt jóval gyorsabb, mint a hagyományos merevlemezek. A gyorsaság egyrészt a gyors indulási (rendelkezésre-állási) időben, másrészt a fájlok olvasási/írási idejében, sebességében mutatkozik meg. Az SSD-meghajtók a bekapcsolástól számítva 1 másodperc alatt üzemkész állapotba kerülnek, az olvasási várakozási idő 85 μs (mikroszekundum), szemben a merevlemezek 5,5~12 milliszekundum idejével. Az írási várakozási idő 115 μs, a merevlemezeknél pedig újfent 5,5~12 milliszekundum.

Az SSDTárhely.eu által alkalmazott Kingston Hyper-X SSD-meghajtók ötvözik a sebességet, a stabilitást és a legendás Kingston megbízhatóságát.

A memóriáról híres Kingston megfelelő tapasztalattal rendelkezik az SSD-k terén is, ezért esett a választásunk e világhírű gyártó termékére. Az iparági szakmai elemzők szerint – kategóriájában – jelenleg a Kingston HyperX a leggyorsabb SSD. A szerverünk 2 db. RAID-1 tükrözésű Kingston HyperX SSD-meghajtóval üzemel. Az SSD-k SATA 3.0 csatolófelületen (LSI Logic SAS/SATA kontroller), 6 Gb/másodperces maximális adatátviteli sebességgel rendelkeznek. A Kingston HyperX meghajtóink egyenként maximálisan 555 Mb/másodperc olvasási, valamint 510 Mb/másodperc írási sebességgel szolgálják ki a honlap-fájlokat.